Standard     Egenskaper     Bruksområder    Klipping     Farger

  

   

(c) Stepanka Horakova
Krimkrams

Om cesky terrier

Cesky betyr "tsjekkisk", og rasen ble til i Tsjekkia. Kynolog Frantisek Horak ville lage den perfekte hihunden ved å framheve det beste av egenskapene hos sealyham og skotsk terrier. Målet var å få en hund som var mindre, bevegelig, med enkel pelspleie, praktiske dropp-ører og lettere håndterlig enn de to opprinnelige rasene. Dessuten skulle cesky være en utmerket jeger med god nese og jaktiver.

Arbeidet startet i 1949 og i 1963 ble rasen, som den første av tsjekkiske raser, godkjent av FCI. Rasen holdt på å dø ut flere ganger pga strenge restriksjoner under kommunisttiden - bare organiserte jegere kunne eie en cesky, man innførte meningsløse paringsregler, samt at daværende klubb påbød å bruke en linje som hadde betydelige feil i avl. I 1984/85 startet man å regenere rasen og etter kommunismens fall ble rasen "frigjort" fra politisk styrt avl. Den tsjekkiske cesky-klubben ble grunnlagt og rasen blomstret opp igjen. Frantisek Horak var fram til sin død æresformann og ledet avlsarbeidet.

Cesky terrier finnes i dag over hele Europa, USA, Kanada og i Australia. I Norge er rasen forholdsvis lite utbredt og det fødes ca ett kull i året.