Doffen-barna var helt svarte da de var nyfødte. Her med mammaen Lilly.


Her kan man tydelig se at pelsen begynner å lysne, spesielt godt synlig i ansiktet.


Her er valpene allerede i ferd med å få sin endelige farge, fra platina (Jitka til høyre), mellom (Tassen til venstre) og til nesten helt svart (Linus i bakgrunnen).


Selv om Jitka nærmest ser hvit ut som ferdig voksen, kan man på nært hold tydelig se skillen mellom den lyse platina-pelsen og hvite tegninger på brystet. 

Farger og genetikk

Cesky finnes i to grunnfarger:

1) svart (senere grå)

2) brun (senere lys kaffefarget)

Ved fødselen er cesky enten helsvart eller helbrun, hvor brun er ressesiv b i forhold til svart B eller tofarget, svart (brun) med gule tegninger (black and tan).

Ensfargede individer er dominante i forhold til tofargede. Genet for ensfargede er As, for tofargede at.

Cesky terrier har også genet for bleking av svart (brunt) pigment G, som de har fått av sealyham. Recesivt gen g beholder mørk pigment mettet.

Blekingen av gult pigment hos såkalte tofargede ceskyer er forårsaket av resesivt gen cch, også nedarvet av sealyham. På grunn av dette genet kan gule tegninger bli veldig lyse, nesten hvite!

Det er målet at cesky utvikles til en hund uten hvite tegninger på sikt, altså SS. Men siden sealyham er swsw, og skotsk terrier SS, er avkommet deres blitt Ssw, dvs nesten helpigmenterte med hvite tegninger.

Standard tillater opptil 20% av hvite tegninger, men i disse prosentene skal man selvsagt ikke regne med lysnede gule tegninger!

Ensfargede svarte AsAs BB GG kan også være heterozygote Asat Bb Gg.

Ensfargede brune AsAs bb GG kan også være heterozygote Asat bb Gg.

Tofargede atat BB GG kan også være heterozygote atat Bb Gg (svarte med tegninger).

Tofargede atat bb GG kan også være heterozygote atat bb Gg (brune med tegninger).

Hos både svarte og brune ceskyer ser man tre varianter av genetisk betinget metthet i fargen - mørk, mellom og lys. Kryssning av disse gir følgende resultater:

mørk mellom lys
mørk x mørk 75% 25% --
mørk x mellom 50% 50% --
mørk x lys -- 75% 25%
mellom x mellom 12,5% 75% 12,5%
mellom x lys -- 50% 50%
lys x lys -- -- 100%