Skotsk terrier, sealyham og cesky sett bakfra.

 


Grunnklipp


På utstiling skal pelsen i de skraverte områdene være ca 1-1,5 cm lang.


Ca 1 cm lang pels gjør hodet slankere

Klipping

I motsetning til mange andre terriere er cesky en klippe-rase. Fordelen med klipping er at den kan gjøres når som helst og man er ikke avhengig av at pelsen er moden for trimming. Klippet pels er myk, fin, lett bølgete, nesten krøllete. Røyting forekommer nesten ikke, og pelsen er lett å holde i god kondisjon med forholdsvis lite tidsinnsats og liten vanskelighetsgrad.

Grunnklipp (hverdagsklipp)
Individer som ikke stilles ut eller utstillingshunder utenom utstillingssesongen kan klippes i en veldig enkel grunklipp.

Lang pels beholdes kun på hodet: Over øyne ("øyenbryn") og skjegg, på nedre siden av beina (frambeina opp til albuene, bakbeina opp til hasene) og på buken/brystet. Resten av kroppen, inklusiv halen og området rundt analåpningen, klippes helt kort. Overgangen mellom kort og lang pels prøver vi å ha så jevn så mulig. Klippingen kan gjentas ca annenhver måned.

Utstillingsklipp
Utstillingsklipp av cesky er beskrevet i standarden, derfor må rikig pelsklipp vektlegges på samme måte som hos andre pelsraser. Cesky terrier må danne et slank inntrykk og pelsen skal underbygge dette. Pelsen skal ikke overskride/overdekke kroppens omriss og ødelegge kroppens grunnlinje. Pelsen skal være verken altfor rik, lang eller tykk. Lang, ikke klipt lett bølget pels er på hodet (skjegg og øyebrynene), nedre deler av bein og nedre del av kroppen (bryst og buk). På skallen, nakken og ryggen er pelsen bølgete, ca 1,5 cm lang. Sider av hodet, ører, hals, forbryst, albuene, lårene, og under halen og halen er meget kortklipt. Overgangene mellom lang og kort pels må være jevne (spesielt på sidene!). 

Dersom hele hodet og ryggen er klipt helt kort, eller tvert imot dersom man har lang pels på forbrystet, albuer, sider og lår, handler det om feilaktig, fullstendig ikke-standard pels, som skal bedømmes med lavere premiegrad i likhet med andre pelsraser!

Ceskys pels skal være fin, silkeaktig, men også fast og ikke så veldig tett. Man foretrekker tynnere pels. Pelsen skal ikke være veldig rik, slik at den dekker kroppens og beinas omrisser. Det er ønskelig at cesky terrier danner et inntrykk av slank, elegant og edelt dyr, og pelsklipping skal underbygge dette mest mulig.

Som hos grunnklipp lar vi pelsen være lang over øyne, skjegg, på nedre deler at beina og på buken/brystet. Områder med lang pels er forholdsvis små. Pelsen klippes og kammes alltid slik at den er mest mulig i ett med kroppen og ikke overskrider/dekker kroppens omriss, verken fram, bak eller til sider.

6-8 uker før utstillingen klippes kroppen og hodet kort og siste finpus gjøres noen dager før utstillingen. I løpet av 6-8 uker vokser pelsen til ca 1-1,5 cm på ryggen/nakken slik standarden krever (se bildet nedenfor - i skravert området skal pelsen være 1-1,5 cm lang).

På hodet og på sidene klippes pelsen noe - på hodet for at man ikke skal få en "topp" som bedlington, på sidene for å få et slankere inntrykk av kroppen.

På hodet klipper vi ører og kinn, men slik at overgangen fra skjegget er jevn og kinnmusklene ikke framheves. Halsen må også være kortklipt (halsens sider danner overgangen mellom halsen og lengre pels på nakken).

Frambrystet klippes til linjen som dannes mellom beina, og så sidene ned til albuene (se bildet ovenfor). Øvre del av frambeina klippes også kort for å framheve musklene, og for at lang pels skal henge fint nedover, og for ikke å ødelegge oppstillingen og beinas form.

Indre sider av lårene og leggene klippes kort fra linjen som trekkes mellom analåpningen og hasene slik at lår- og leggmusklene vises.

Siden lang pels har jevn overgang fra korte partier, danner man med hensikt et inntrykk av at dyret ville hatt mye pels selv om vi ikke hadde klipt det slik!

Halen klippes, den skal være kortest på undersiden. Også kortklipt skal være området rundt analåpningen.

Se også siden om Standard for pels-bedømmelse.