Søk og apportering er en lek for cesky. Den har ypperlig nese og liker å bruke den.

 

   

Bruksområder

Cesky terrier brukes ikke så mye som spor- og hihund lenger. I Tsjekkia finnes det noen individer som brukes som spor-/ettersøkshunder, men det er unntaket heller enn regelen.

Cesky har blitt en selskapshund uten å miste noe av sin robusthet. En cesky har fortsatt jaktinstinktet bevart, så du må lære din hund å kjenne - noen kan ha tendes til å gi seg ut på jaktturer på egenhånd. Men, det sies at en veloppdratt cesky returnerer som regel til sin eier hvis den blir innkalt under jakten sin.

Siden den kan og gjerne vil være med eieren overalt, er den et takknemlig turselskap både i skog og mark og på fjellet. Den klarer å vandre langt og likevel ha energi til en liten lek i målet. Den tåler både kulde og regn, men husk at den blir gjennomvåt (ergo er det både kaldt og regn, vil den fryse etterhvert).

Cesky har beholdt sin gode nese og kan med hell brukes til forskjellige sporøvelser og feltsøk. Den har arbeidsglede og liker å oppnå resultater (hvis du legger opp arbeidet slik at den syns det er gøy).

Cesky er en takknemlig utstillingshund, nysgjerrig på omgivelser, men rolig i ringen. Med litt trening av både eier og hund kan man raskt sette i gang med en utstillingskarriere. Det viktigste er en god sosialisering slik at cesky ikke er redd i ringen. Den bør også være vant til at fremmede tar på kroppen og skal sjekke tenner.

På grunn av sin smidighet og spretten kropp kan den bli en ypperlig agilityhund, selv om den kanskje mangler litt fart for å hevde seg i den store sammenhengen. Takket være sin lærervillighet kan den lett oppnå gode resultater i lydighet.

En cesky kan sikkert hevde seg i mindre utbredte hundesporter som rally-lydighet, freestyle og flyball.

Det er ikke viktig hvilken hundesport du driver med din hund - så lenge dere begge syns det er gøy, vil din cesky være glad uansett hva dere finner på!