Doffen elsker å være med på jobben. Jobben hans består i å drepe pappesker i alle formater, noe han kan holde med på i timevis, spesielt dersom ballen er gjemt inni dem. Her er Doffen i en vinter-frisyre.


Doffen elsker å gå spor. Til tross for sine korte bein, beveger han seg raskt i terrenget. Sporviljen er det heller ikke noe å klage på.


Doffen etter ca et kvarter i nysnøen. Snøkulene i pelsen gjør bevegelsene vanskeligere etterhvert. Jeg har foreløpig ikke klart å finne 100% virkningsfullt middel for å forebygge dette. Vurderer å kjøpe en kondomdrakt til slike dager... 

Egenskaper

Passe stor.
Cesky er liten nok til å f eks være med ombord på fly og sitte under beina, men den er fortsatt en robust hund. Selv tror den gjerne at den er mye større enn den er. Størrelsen gjør at folk blir sjelden redd for den, de fleste lar seg sjarmere av dens vesen.

Muskuløs og utholdelig.
Cesky er muskuløs og solid bygd. En cesky klarer å tilbakelegge lange avstander og holder ut å trave nesten hele dagen. Derimot passer den ikke for løping ved siden av sykkelen.

Cesky trenger middels med bevegelse. For å holde kondisjonen på topp bør den gå minst en lengre tur om dagen, musklene har en tendens til å forsvinne fort dersom en cesky later seg. En cesky klarer noen få dager med mindre bevegelse, men vær forberedt på en økt aktivitetsnivå inne og også ute i etterkant. Hodetrim er bra for å sysselsette hjernen, noe cesky elsker. Både søk, spor og forskjellige leker kan anvendes.  

Livlig og sunn.
En cesky er glad, likandes, men er tilbakeholden og skeptisk mot fremmede personer. Mange setter pris på denne egenskapen da den betyr en hund som sjelden hopper på fremmede for å hilse. En cesky valp må sosialisers mye da skepsisen lett kan utvikles til redsel, noe som er uønsket hos cesky.

Cesky er ikke like vilter som andre terriere. Som unghund er den aktiv, men som voksen er den rolig og sindig. Cesky er en typisk tenker. Den tåler godt andre hunder og er ikke kranglete. Noen kan ha tendes å tøffe seg, men trekker seg dersom det skulle vise seg at det nærmer seg slåsskamp.

Rasen lider ikke av noen kjente sykdommer og lever lenge (opptil ca 15 år).

Knyttet til eieren, men kan være alene.
En cesky er meget knyttet til sin eier og setter pris på å kunne være med overalt. Den er lojal og hengiven. Til tross for sin tilknytting til eieren har den ingen problemer med å lære seg å være hjemme alene og være rolig. Den finner seg raskt til rette på hotellrom og fremmede steder. Heller ikke transport i bil og sitte i bur på utstillinger byr på utfordringer.

Som oftest er tur uten bånd ikke noe problem, en cesky løper sjelden langt unna eieren. Det er ikke et uvanlig syn å se en gjeng ceskyer gå på rekke og rad nøyaktig i eierens fotspor på tur. Cesky pleier ikke å ha problemer med lydighet (hvis man øver, selvsagt). 

Praktisk pels, men...
En cesky klippes, ikke trimmes som mange av de andre terrier-rasene (begge opprinnelsesrasene, sealyham og skotsk terrier trimmes). Klippingen fører til at pelsen blir silkemyk og at den ikke røyter. Lengden på pelsen kan tilpasses årstiden, lengre om vinteren, kortere om sommeren. En utstillingsklipp er forholdsvis lett å få til under forutsetningen at man har pleiet pelsen regelmessig. Man kan holde pelsen i "underarmene" kort for å unngå floker på dette ømfintlige stedet. En cesky må kammes minst en gang i uken for å holde pelsen flokefri.

Silkepelsen fører med seg noen ulemper. På vinteren, når nysnøen kommer, risikerer man snøballer over hele hunden bare på noen få minutter ute. Dette kan kun delvis forebygges med forskjellige pelspleieprodukter. Resten av året må man være forberedt på at cesky drar med seg en del av skogen hjem - kvister, nåler, løv og sand har en tendes til å sette seg fast i pelsen. Borrelås-planten er ceskyens største fiende.

Matvrak og lite kresen i matveien.
Cesky terrier kalles for en gående søppelbøtte i sitt hjemland. Den spiser alt den kommer over og klarer å fordøye også mindre kvalitsfull meny. Ulempen er selvsagt at den kan få i seg noe den ikke burde, noe man må hos enkelte individer passe meget godt på. For å få en fin, blank pels bør den helst fôres med kvalitetsfôr, dårlig fôrkvalitet gjenspeiles raskt i pelskvaliteten. På grunn av sin begeistring for mat kan cesky ha problemer med vekten.